Actueel

Overleving na hartstilstand meer dan verdubbeld

17 oktober 2016

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren 90 was de overleving 9 procent. Inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Dit is één van de belangrijkste uitkomsten uit een nieuw onderzoek van de Hartstichting: Reanimatie in Nederland 2016.

Inzet burgerhulpverleners draagt bij aan hogere overleving

Niet eerder bracht de Hartstichting de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in Nederland zo volledig in kaart. De groei van het aantal burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hiertoe bijgedragen.

Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed. Ter ondersteuning van directe reanimatie lanceert de Hartstichting vandaag een nieuwe reanimatie-app.

Onderzoek overleving hartstilstand

Onderzoek in zes Nederlandse regio’s wijst uit dat drie factoren van grote invloed zijn op de overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis:

  • het hoge percentage omstanders dat start met reanimatie voor de aankomst van de ambulance (in 75% van de gevallen)
  • het aansluiten van een AED 
  • een schokbaar beginritme*

Als er een schokbaar beginritme is, is de overleving gemiddeld 44%.

In drie van de zes regio’s werd nader onderzoek gedaan naar de neurologische conditie van de gereanimeerde slachtoffers. Daaruit blijkt dat 90% van hen het ziekenhuis in een redelijke tot goede neurologische conditie verliet. 

Levens redden bij een hartstilstand

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij zijn blij dat de inspanningen van de Hartstichting en heel veel reanimatiepartners hun vruchten afwerpen. Dat de overleving de afgelopen jaren zo sterk is verbeterd, is uiterst bemoedigend. We zien dat de overleving in regio’s met een hoge dichtheid aan burgerhulpverleners groter is, omdat er snel wordt gestart met reanimatie.”

“Als Hartstichting werken we hier heel hard aan. In een jaar tijd hebben we ruim 50.000 burgerhulpverleners geworven. Toch zijn we er nog niet. We hebben nog 30.000 burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale 6 minuten hulp te kunnen bieden. Met name in de Randstad is de dekking nog onvoldoende. Daar blijven we ons voor inzetten.”

Nieuwe app voor ondersteuning bij directe reanimatie

Burgerhulpverleners kunnen hun reanimatiekennis en vaardigheden up to date houden met de nieuwe reanimatie-app van de Hartstichting. De app biedt oefeningen en instructievideo’s, onder meer van borstcompressies en beademing, en informatie over nazorg. De app is voor iedereen te gebruiken, maar niet bedoeld ter vervanging van een reanimatiecursus.

Download de Reanimatie App

Levens redden bij een hartstilstand

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, zijn minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Op dit moment staan 140.000 Nederlanders geregistreerd bij een van de twee oproepsystemen: Hartveilig Wonen en Hartslag Nu.

Over het onderzoek: Reanimatie in Nederland 2016

Het boek ‘Reanimatie in Nederland’ bevat een bundeling van onderzoeken op het gebied van reanimatie.

Een van de onderzoeken (hoofdstuk 1) heeft betrekking op de stijgende overleving. Onderzoekers hebben de resultaten van reanimatie uit 6 regio’s in ons land (Breda, Limburg, Noord Holland, Twente, Gelderland-Zuid, Utrecht) gebundeld. Deze zogenaamde gepoolde resultaten leveren uitgebreide informatie over reanimatiekarakteristieken, die onder meer van invloed zijn op de overleving van een slachtoffer van een hartstilstand. Wanneer het expliciet gaat over reanimeren, zijn de cijfers over ambulancepersoneel hierin niet opgenomen.

Download het boek Reanimatie in Nederland

* Schokbaar beginritme: met een ‘schokbaar beginritme’ wordt het eerst geobserveerde hartritme door AED of ambulance bedoeld. Patiënten met een schokbaar beginritme als eerst geregistreerde ritme overleven veel vaker: gemiddeld 44%. Is er geen schokbaar beginritme, dan is de kans op overleven gemiddeld 3%.

 

Winkelwagen

U heeft geen cursus(sen) geselecteerd
© 2015 - 2024 webshop-sra | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel